Steeds meer landen ontwikkelen eigen dating apps
Volgens de Australische columnist James McPherson investeren overheden in verschillende delen van de wereld in dating apps en algoritmes om meer mensen aan een relatie te helpen. Dit gebeurt vrijwel uitsluitend door regeringen in landen met lage geboortecijfers, die ze willen verhogen door meer mensen een geschikte partner te laten vinden. dit zou volgens McPherson echter ook veel problemen kunnen veroorzaken.
Japan vecht met app tegen laag geboortecijfer
Een van de voorbeelden die de columnist noemt is Japan. Dat land kampt al jaren met een sterftecijfer dat veel groter is dan het geboortecijfer. In 2019 overleden er een half miljoen meer mensen in Japan dan dat er werden geboren. Een belangrijke reden daarvoor is dat Japanners steeds ouder worden maar ook dat het aantal vaste banen de afgelopen jaren ook steeds verder daalt. Singles zoeken daardoor steeds minder vaak een vaste partner en stellen beginnen minder snel aan kinderen.
Kunstmatige intelligentie en matching
Om te zorgen dat meer singles een partner vinden is de Japanse overheid daarom al enkele jaren geleden gestart met het subsidieren van dating apps en andere projecten. Met kunstmatige intelligentie zou dit sneller mogelijk moeten zijn dan met traditionele datingbureaus die in Japan nog altijd populair zijn. Het land loopt namelijk weliswaar voorop op het gebied van technologie maar is op het vlak van romantiek nog vrij behoudend ingesteld. Speciaal voor Japanse singles ontwikkelde datingapps met geavanceerde algoritmes zouden volgens de Japanse regering kunnen helpen het tij te keren.
Ook gevaarlijk in handen van de overheid?
Volgens McPherson is het weliswaar een nobel streven om het geboortecijfer op te willen halen, maar een door de overheid ontwikkelde of gesubsideerde app brengt ook risico's met zich mee. Zo kiest men er in Japan bijvoorbeeld voor om singles ook diepgaand aan elkaar te koppelen op basis van hun politieke overtuiging, normen en waarden. Die data in handen van de overheid geven zou volgens de Australier veel te ver gaan.
Ook overheid in Iran maakt een eigen dating app
Een ander voorbeeld is een relatief nieuwe dating app die door singles in Iran gebruikt kan worden. Alle andere dating apps zoals Tinder en Happn zijn daar in principe verboden, maar deze ene app is door de Iraanse overheid goedgekeurd. De maker ervan rapporteert rechtstreeks aan de streng religieuze Iraanse regering en daardoor is het ook verplicht om het Islamitische geloof te belijden wanneer je van de app gebruik wilt maken. Vanwege het voorbeeld uit Japan, waar de nieuwe apps bedoeld zijn om het aantal kinderen te doen groeien, zegt Iran hier volgens McPherson mee dat alleen Moslims in het land kinderen zouden moeten krijgen.