Hoe merk je het verschil tussen echte liefde en lust?
Wanneer je net een nieuwe relatie hebt en nog tot over je oren verliefd bent op een andere man of vrouw, dan kan de vraag je bekruipen of het nu alleen tijdelijke lust is die je voor die ander voelt, of dat jullie zo'n goede band met elkaar hebben dat de relatie voor altijd zal zijn. Volgens de Amerikaanse relatietherapeute Terri Orbuch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen lust en ware liefde, die zich vaak al heel snel uiten als specifieke signalen. Als verliefde man of vrouw kun je die signalen prima bij jezelf vaststellen om erachter te komen of het gaat om lust, of toch om ware liefde.
Signaal 1: Je wilt de ander aan iedereen voorstellen
Wanneer je iemand vooral in je leven hebt opgenomen om tijdelijk mee te genieten (bijvoorbeeld tussen de lakens) dan zul je merken dat je weinig tot geen behoefte voelt om die persoon aan vrienden, familie en andere mensen die voor jou belangrijk zijn voor te stellen. Als je echt verliefd bent en al een toekomst ziet met je nieuwe vriend of vriendin is het juist heel natuurlijk om die persoon al snel voor te stellen aan de belangrijke mensen in je leven. Je wilt bewust of onbewust checken of diens persoonlijkheid goed zou vallen binnen je bestaande sociale contacten. Weeg dit signaal wel af tegen je persoonlijke situatie. Als je bijvoorbeeld een moeizame band met je familie hebt is het logisch dat je iets langer wilt wachten met je nieuwe partner 'voor de leeuwen te gooien'.
Signaal 2: Je denkt al snel in de wij-vorm
Denk je al vrij snel in wij-vorm of blijf je je lange tijd je toekomst zien als iets dat je in je eentje tegemoet gaat? Naarmate de relatie wat langer duurt is het heel logisch voor veel stellen om automatisch over 'wij' te praten. Als het goed zit zul je dat sneller doen, dus ook als je in je eentje met een kennis of collega converseert. Zie je de ander echter vooral als een tijdelijk avontuurtje, dan blijf je normaal gesproken in de ik-vorm hangen.
Signaal 3: Je durft jezelf helemaal bloot te geven
Heb je de onweerstaanbare behoefte om alles wat je denkt, voelt en hebt meegemaakt te delen met de ander? Dat is dan een heel goed signaal dat het om echte liefde gaat en niet alleen om lust of een pleziertje. Vertel je zonder schaamte over hoe je als kind was, wat je dromen zijn en waar je bang voor bent of blij van wordt? Voel je dan gesterkt in de gedachte dat je jezelf blijkbaar helemaal op je gemak voelt bij je nieuwe partner. Mocht je alleen maar van plan zijn om in bed wat met elkaar te rollebollen, dan is het juist een signaal dat je wel eens verliefd zou kunnen zijn en dat het tegen je plannen in niet meer alleen om de lust gaat.
Signaal 4: Je wordt een beetje zoals de ander
Wanneer je van elkaar houdt en veel tijd met elkaar doorbrengt is het ook volkomen logisch dat je een beetje wordt zoals de ander. Je beïnvloedt elkaar snel, ook omdat het een belangrijke voorwaarde is om elkaar te begrijpen en te steunen. En dat is in een succesvolle relatie natuurlijk heel belangrijk. Uiteraard blijft de kern van je persoonlijkheid (als het goed is) hetzelfde, maar je woordgebruik, je gevoel voor humor en allerlei andere kleinere aspecten van wie je bent en hoe je je gedraagt worden deels beïnvloed door je partner. Bij een relatie die hoofdzakelijk op lust gebaseerd is komt dat veel minder snel voor.
Bij ware liefde twijfel je niet zo snel
Aan deze signalen van Terri Orbuch kunnen we er zelf ook nog eentje toevoegen. Naar onze mening twijfel je niet zo snel wanneer je iemand hebt ontmoet die voor jou de ware is. Je wordt dan wellicht soms zelfs overdonderd door hoe snel het lijkt te gaan. Twijfel je dus of je iemand leuk genoeg vindt om voor altijd gelukkig mee te zijn, dan is dat op zich al een signaal dat je daarin gelijk zou kunnen hebben. Ook dat is natuurlijk weer iets om alleen in ogenschouw te nemen naast je eigen karakter. Als je heel weifelend bent ingesteld kun je dit namelijk sowieso wel hebben. En uiteindelijk twijfelt iedereen wel eens over zijn of haar relatie.