Wat is catfishing en hoe kun je jezelf ertegen wapenen?
Wat is catfishing en wat kun je doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een catfish? Dat is iets om steeds meer beducht op te zijn, want het komt helaas behoorlijk vaak voor dat mensen zich op datingsites (of dating apps) als iemand anders voordoen. Bijvoorbeeld om je terug te pakken voor een afwijzing of gewoon om je op te lichten. In dit artikel leggen we uit wat catfishing is, wat de redenen ervoor kunnen zijn en wat je er zelf tegen kunt doen.
Wat is catfishing?
Catfishing is jezelf op internet als een ander persoon voordoen en zo te proberen om iemand verliefd op je te laten worden. De online catfish is heel bekend geworden dankzij het gelijknamige televisieprogramma op MTV. Dat programma heeft catfishing vooral meer in de bekendheid gebracht, want het fenomeen bestond natuurlijk al veel langer.
Waarom wordt iemand catfish?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen aan catfishing gaan doen. De belangrijkste daarvan zijn:
- Omdat ze zich vervelen en het gewoon leuk vinden om te doen.
- Doordat ze te weinig zelfvertrouwen hebben om echt te gaan daten.
- Omdat ze willen proberen iemand geld afhandig te maken.
- Omdat ze zich door iemand benadeeld voelen en die persoon terug willen pakken.
Gericht of toevallig slachtoffer?
Vaak ben je willekeurig slachtoffer van een catfish. Maar sommige catfishes zijn er ook heel specifiek op uit om jou persoonlijk een hak te zetten. Ze vinden bijvoorbeeld dat je ze niet netjes hebt behandeld op een bepaalde datingsite. Ze maken dan een nieuw profiel aan en gebruiken de informatie die ze inmiddels over je hebben om het voor jou perfecte profiel aan te maken. Als je op ze reageert 'pakken ze je terug' door je zo lang mogelijk aan het lijntje te houden.
Natuurlijk hoef je niet daadwerkelijk iemand anders geschoffeerd te hebben om zo gericht door iemand te worden gecatfished. Het kan ook simpelweg komen doordat je iemand hebt afgewezen. Sommige mensen kunnen dat niet verkroppen, hoe netjes je het ook hebt gedaan.
Wat de reden echter ook maar is, voor de persoon die wordt 'gecatfished' is het natuurlijk heel onprettig om op deze manier behandeld te worden.
Hoe kun je catfishing herkennen?
Er zijn een aantal manieren waarop je jezelf kunt wapenen tegen catfishing. Let bijvoorbeeld op de volgende zaken:
1. Het gedrag van een catfish
Een catfish hanteert vaak een bepaald aantal manieren om zijn of haar slachtoffer aan het lijntje te houden. Daar kun je die persoon dus ook als zodanig aan herkennen. Welk gedrag is dat zoal, oftewel, aan welk gedrag kun je een catfish herkennen?
- Een echte date komt er maar niet van omdat de ander steeds afzegt
- Er zijn allerlei verschillende redenen voor het afzeggen, maar die zijn niet altijd logisch.
- Zelfs het afspreken zelf kan al lastig zijn omdat de ander het onderwerp aan de lopende band vermijdt.
- De gemiste afspraak wordt telkens goed gemaakt door je te overladen met aandacht via internet.
2. Het profiel van de gemiddelde catfish
Wanneer iemand je gericht dwars probeert te zitten en een profiel aanmaakt dat op jouw wensen is gebaseerd, dan zal het profiel vaak iets te perfect op je lijf zijn geschreven. Helemaal wanneer de ander dan spontaan zelf met jou contact opneemt is het oppassen geblazen. Als de catfish mensen in het algemeen wil bereiken, dan gaat het vaak om een profiel dat ook heel breed maar wel aantrekkelijk is opgezet. Dat betekent dus een knap uiterlijk en vaak ook een heel interessant beroep.
3. De communicatie (het chatten)
Op een gegeven moment zul je met je match gaan chatten. Daarbij zal de catfish alles in het werk stellen om bij je in een goed blaadje te komen. Dat betekent volop interesse, veel vragen zonder zelf veel te vertellen en vooral ook veel complimentjes, lofuitingen en liefdesverklaringen. Je moet het idee krijgen dat je echt de perfecte man of vrouw hebt gevonden die alles om jou zal laten draaien.
Speelt de catfish het persoonlijk op jou? Dan kan dat ook absoluut tot uiting komen tijdens het chatten. Dan noemt die persoon bijvoorbeeld heel toevallig al je favoriete films en muziek op. Het lijkt dan net of jullie een perfecte match voor elkaar zijn, terwijl de man of vrouw in kwestie het stiekem al wist omdat je het zelf hebt verteld in een eerdere chat.
Praktische tips om jezelf te beschermen tegen een catfish
Mocht je bang zijn dat iemand je probeert te catfishen, dan zijn er ook enkele heel praktische zaken die je kunt doen. We noemen daar hier de belangrijkste van:
- Check de profielfoto's die op het profiel staan, bijvoorbeeld door met Google Images te controleren of ze ergens anders vandaan zijn gestolen.
- Vraag je match om aanvullende foto's. Wanneer die niet of heel moeilijk opgestuurd kunnen worden is er een kans dat deze persoon zich voor iemand anders uitgeeft.
- Vraag om elkaar ook even kort voor de webcam te leren kennen voor je probeert een echte date af te spreken.
- Kies een datingsite die gebruik maakt van handmatige profielcontrole, zoals Parship of Meetic.
- Pas extra op bij datingsites waar matches worden gemaakt, want daar kan iemand zijn of haar profiel zo vormgeven dat de kans groot is dat ze aan je gekoppeld worden.
- Accepteer het niet als iemand zomaar afzegt en laat je al helemaal niet meerdere keren afpoeieren. Als iemand geen moeite voor je wil doen is die man of vrouw je tijd en aandacht sowieso niet waard.
- Weet je vrijwel zeker dat het profiel niet echt is maar dat je om de tuin wordt geleid? Rapporteer het profiel dan bij de redactie zodat die achter de schermen verder onderzoek kan doen.
- Lees ook onze tips over het herkennen en voorkomen van datingfraude, want veel van die informatie kan je ook in deze situatie van pas komen.