Weer meer scheidingen gemeld vanwege coronacrisis
We hebben op onze site inmiddels al een paar keer geschreven over de manier waarop de coronacrisis invloed heeft op relaties en daten. Deze week werd bekend dat het aantal echtscheidingen in België de afgelopen drie maanden weer sterk is gestegen. Dat aantal nam namelijk met bijna acht procent toe. Steeds meer relaties komen blijkbaar onder te grote druk te staan. Bij veel stellen die al overwogen om het bijltje erbij neer te gooien komt dat nu in een stroomversnelling en zij vragen een scheiding aan.
Inhaalslag van begin dit jaar
Een deel van de extra echtscheidingen is volgens notarissen te verklaren doordat er momenteel een inhaalslag plaatsvindt. De stellen die al op het punt stonden om hun relatie te verbreken waren aan het begin van de coronacrisis gedwongen om langer bij elkaar te blijven. Ze konden namelijk simpelweg niet bij een notaris langs gaan om hun beslissing op papier te zetten. Die koppels hebben de versoepeling van de maatregelen aangegrepen om alsnog een afspraak te maken. Maar ook wanneer we dat buiten beschouwing laten is het aantal scheidingen toch een stuk hoger dan gemiddeld. De kans is groot dat het maandenlang dicht op elkaar zitten met weinig afleiding funest is voor relaties die het anders wel hadden gered.
Relatietherapeuten luiden de noodklok
Volgens relatietherapeuten is het zelfs voor stellen die dolgelukkig met elkaar zijn al een uitdaging om ongeschonden door de coronacrisis te komen. Het is nu al maandenlang zwoegen voor veel mensen met weinig afleiding en veel tijd op elkaars lip zitten. Dat is voor weinig mensen echt goed, dus spanningen binnen relaties (en tussen andere huisgenoten onderling) kunnen steeds makkelijker op gaan lopen. De verveling slaat ook gewoon toe en daar worden mensen over het algemeen zeker niet vrolijker van. Hoe strenger de lockdown is, des te vaker komen stellen tot de conclusie dat ze elkaar niet zo aardig meer vinden. Een deel daarvan kon ook voor corona al niet zo goed met elkaar samenleven, maar ook 'gezonde' relaties kunnen onder druk komen te staan.
Hoe strenger de regels, hoe meer scheidingen
Wat voor veel mensen logisch leek blijkt nu dus ook in de cijfers: hoe strenger de maatregelen om het virus te beteugelen, hoe meer mensen en relaties daar onder te leiden hebben. Helemaal wanneer afleiding zoals sport, vrienden bezoeken, uit eten gaan of de cinema bezoeken allemaal wegvallen en mensen vooral op elkaar zijn aangewezen. Het blijft dus belangrijk om ook andere afleidingen te zoeken zoals een nieuwe hobby of gewoon een lange wandeling in de buitenlucht. Daarmee blijf je weerbaarder en vrolijker, waardoor je ook weer makkelijker met elkaar samen kunt blijven leven.