Wel of niet scheiden als je kinderen hebt?
Wanneer je in een slechte relatie zit, waarbij je niet meer van elkaar houdt en heel ongelukkig wordt met het gebrek aan liefde, dan is het vaak duidelijk dat je beter uit elkaar kunt gaan. Hoe moeilijk het soms ook is om aan jezelf toe te moeten geven dat het project 'relatie' is mislukt. Maar wat moet je doen als je telkens twijfelt? Bijvoorbeeld wanneer je het gevoel hebt dat de vonk tussen jou en je partner inmiddels is verdwenen maar er nog wel liefde is? Dat is namelijk een gevoel dat iedereen in een lange relatie weleens zal bekruipen. Het kan dan verleidelijk zijn om de relatie te stoppen en weer op zoek te gaan naar de passie. En in hoeverre telt het mee bij die beslissing wanneer je kinderen hebt?
De passie is verdwenen
Zelfs wanneer je elkaar prettig gezelschap vindt en je elkaars beste vrienden bent kun je terug gaan verlangen naar de passie en hartstocht van een nieuwe liefde. De opwinding van een geheel nieuw persoon leren kennen en voor hem of haar weer die heerlijke vlinders in je buik te voelen kan verleidelijk worden, vooral wanneer de affectie en hartstocht al lang geleden uit je eigen relatie zijn verdwenen. Toch zou het ook dan voor de meeste mensen aan te raden zijn gewoon bij elkaar te blijven. Dat zeggen onderzoekers uit Amerika die meer dan 600 koppels vijf jaar volgden. Uit hun studie bleek namelijk dat stellen waarbij de passie aan het begin van het onderzoek was verdwenen na vijf jaar vaak toch gewoon nog (of weer) dolgelukkig met elkaar waren.
Ups en downs
Volgens de onderzoekers hebben teveel mensen nog altijd teveel het beeld van een relatie dat dit een glijdende schaal zou zijn. Zowel mannen als vrouwen denken vaak dat een relatie vol passie en vuur begint, iets wat dan langzaam maar zeker uitdooft tot er in het slechtste geval niets overblijft. In de praktijk blijkt dat echter heel anders te gaan. De passie en liefde kan ook na een slechte periode gewoon weer terugkomen.
Wel of niet uit elkaar?
Zo blijft dus echter de vraag wel staan of jij zelf nu wel of niet bij je partner weg zou moeten gaan. Want hoe weet je nu of je in de categorie mensen zit die echt beter uit elkaar zou kunnen gaan? Als we kijken naar de studie die we al aanhaalden is het altijd de moeite waard om het nog en tijdje aan te kijken. Natuurlijk is dat met name verstandig wanneer je kinderen hebt. Sterker nog, de meeste relaties waarin kinderen komen staan een tijdje onder druk. Man en vrouw hebben minder tijd voor elkaar, zijn vaak vermoeid en ook stress speelt een rol. Dan ben je dus niet op je best. Maar afwachten tot de tijd er wel weer is, je minder stress hebt en minder moe bent is altijd goed.
Ongelukkiger na relatiebreuk
Daar komt ook nog bij dat de meeste mensen die een relatiebreuk forceerden tijdens het vijf jaar lange onderzoek aan het eind rapporteerde dan ze niet gelukkiger waren geworden. Sterker nog, veel mensen gaven aan spijt te hebben en terug te verlangen naar hun goede - maar toen in hun ogen niet perfecte - relatie. Volgens de onderzoekers zouden die mensen beter wat meer tijd voor elkaar kunnen nemen en elkaar ook als ze enigszins vervreemd zijn van hun partner opnieuw te leren kennen.
Te hoog verwachtingspatroon
Tot slot speelt ook een onrealistisch hoog verwachtingspatroon veel mensen parten. Het in series, films en allerlei andere media getoonde beeld van relaties strookt zelden met de werkelijkheid. Je kunt dan als partners op zoek zijn naar iets dat niet realistisch is. Elke relatie en ook de liefde van je partner gaat omhoog en weer omlaag. Wanneer je bij een daling van de romantische sfeer meteen het ergste gaat denken zal dat de situatie ook niet helpen, maar er juist voor zorgen dat de verhoudingen nog meer onder druk komen te staan.